New York, VS (CNN) – Een mensenrechtenorganisatie in Bahrein heeft de Fédération Internationale de l’Automobile, het bestuursorgaan van de autosport, beschuldigd van “het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting van coureurs”, na het verbieden van politieke uitspraken voorafgaand aan het nieuwe Formule 1-raceseizoen .

Dinsdag stelde het Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD) vraagtekens bij de toewijding van de federatie aan mensenrechten, in een brief aan FIA-president Mohammed bin Sulayem, Formule 1-CEO Stefano Domenicali, alle deelnemende teams en vertegenwoordigers van zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton.

Volgens een brief van BIRD-directeur Syed Ahmed Alwadaei: “We schrijven om onze bezorgdheid te uiten over het verbod van de FIA ​​op politieke uitspraken van coureurs op 19 december 2022. De bijgewerkte richtlijnen vereisen (Artikel 12, 2.1.n) Coureurs en teams moeten schriftelijke toestemming te verkrijgen voordat u een niet-neutrale politieke, religieuze of persoonlijke verklaring aflegt.

Al-Wadaei voegde eraan toe: “De recente stap van de FIA ​​is duidelijk gericht op coureurs zoals Lewis Hamilton, die zijn platform heeft gebruikt om steun te betuigen aan ‘Black Lives Matter’ en voor mensenrechten in landen met een moeilijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten, waaronder Bahrein en Saoedi-Arabië. ” bericht.

“Gedurende zijn hele carrière kon geen van Lewis Hamilton’s uitspraken als politieker worden beschouwd dan het besluit van de FIA ​​om zich vorig seizoen terug te trekken uit het racen in Rusland vanwege de invasie van Oekraïne”, aldus de brief.

Een FIA-woordvoerder vertelde dinsdag aan CNN dat de regels “zijn bijgewerkt in overeenstemming met de politieke neutraliteit van sport als een fundamenteel wereldwijd ethisch principe van de Olympische beweging, zoals uiteengezet in de ethische code van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).”.

“De FIA ​​moet de bescherming van de mensenrechten en de menselijke waardigheid bevorderen en zich onthouden van het tonen van discriminatie op basis van ras, huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, etnische of sociale afkomst, taal, religie, filosofische of politieke overtuiging, gezinsstatus of handicap, “voegde hij eraan toe. is de woordvoerder. in de loop van zijn activiteiten en onderneemt alle acties die daarmee verband houden.”

Hamilton was de enige zwarte coureur in de Formule 1 die zich herhaaldelijk uitsprak tegen raciaal onrecht en sociale ongelijkheid en de mensenrechten steunde in landen die beschuldigd werden van vermeende mensenrechtenschendingen.

CNN nam contact op met de Formule 1 en Lewis Hamilton voor commentaar, maar op het moment van schrijven was er nog geen reactie. Ondertussen weigerde Mercedes commentaar te geven.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *