(CNN) – De Iraanse rechterlijke macht heeft een schokkende straf opgelegd aan een Iraanse man die zijn 17-jarige vrouw in februari 2022 onthoofdde, tot slechts acht jaar en twee maanden gevangenisstraf, volgens de semi-officiële Khabar Online-website van het land. leidde tot kritiek op de mildheid van de straf.

Een woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht zei dat de doodstraf niet is opgelegd aan het paar omdat de familie van het slachtoffer hem gratie verleende.

Het incident, dat plaatsvond in de provincie Khuzestan, in het westen van Iran, veroorzaakte opschudding die de internationale publieke opinie en vele mensenrechtenorganisaties deed schudden, en gaf aanleiding tot bezorgdheid over de wetten van het land inzake moord en geweld op basis van sociale motivatie, of wat bekend staat als ” eerwraak.”

Het officiële persbureau van Iran meldde destijds dat een videoclip die begon te circuleren, liet zien dat de echtgenoot, Sajjad Heidari, lachend door de provinciehoofdstad Ahvaz liep terwijl hij het afgehakte hoofd van zijn vrouw vasthield, terwijl de lokale autoriteiten bevestigden dat wijdverspreide beelden beweerden Heidari te zijn van de hetzelfde incident, vertelde een bron die bekend was met de opmerkingen aan CNN.

Het meisje, door het officiële persbureau van Iran “Mona” genoemd en door het persbureau Fars “Ghazal” genoemd, vluchtte naar Turkije vier maanden voordat haar vader haar overhaalde om terug te keren naar Iran, volgens een interview met de schoonmoeder van het meisje. naar Fars, en ze keerde terug uit Turkije en werd kort daarna vermoord, volgens Knight.

Het meisje was 12 toen ze met Heidari trouwde, volgens het officiële persbureau IRNA, in een tijd dat de minimumleeftijd om te trouwen in Iran 13 jaar is voor meisjes en 15 jaar voor jongens. CNN kon de leeftijd van Sajjad Heydari niet bevestigen.

[colabot]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *