Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) – De gerechtelijk onderzoeker van de havenexplosie in Beiroet, rechter Tariq Al-Bitar, hervatte dinsdag zijn onderzoek naar de zaak, die 13 maanden was opgeschort. En hij besloot acht nieuwe mensen te vervolgen, meldt het Nationaal Persbureau dinsdag.

Het bureau voegde eraan toe dat Al-Bitar 5 gevangenen heeft vrijgelaten, waaronder een voormalige directeur-generaal van de douane en een Syrische arbeider, met een reisverbod, terwijl hij weigerde 12 anderen vrij te laten.

Al-Bitar zei dat zijn terugkeer om het onderzoek voort te zetten gebaseerd is op “juridische artikelen” en dat “de persoon van de gerechtelijk onderzoeker verwant is aan de zaak die hij onderzoekt. Als de rechercheur wordt ontslagen, eindigt de zaak.”

Volgens het Libanese persbureau gaf Al-Bitar zichzelf “het recht om rechters, beveiligingspersoneel en militair personeel aan te klagen zonder toestemming van hun afdelingen, aangezien artikel 362 van het Wetboek van Strafvordering alle beperkingen op de taken van de gerechtelijk onderzoeker wegnam. en gaf hem bevoegdheden die vergelijkbaar zijn met die van de procureur des Konings bij het Hof van Cassatie in de procedure.”

Aan de andere kant verwierp de officier van justitie, rechter Ghassan Oweidat, de beslissingen van Al-Bitar “volledig en gedetailleerd, omdat de hand van Al-Bitar volgens de wet blind is voor het dossier”, meldt het National News Agency dinsdag. .

Oweidat sprak Al-Bitar toe en zei: “Tot dat moment is er geen beslissing genomen om uw antwoord te accepteren of af te wijzen, of om de zaak die voor u ligt al dan niet over te dragen.”

Op 4 augustus 2020 vond een explosie plaats in de haven van Beiroet, waarbij meer dan 215 mensen omkwamen en meer dan 6.000 gewond raakten.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *