Jeruzalem (CNN) – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn bondgenoot Aryeh Deri, het hoofd van de Shas-partij, uit al zijn ministersposten ontheven als reactie op een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof tegen zijn benoeming op regeringsposten. van zijn eerdere belofte om terug te treden uit het openbare leven als onderdeel van zijn petitie nadat hij was veroordeeld voor belastingfraude.

In een brief aan Deri zei Netanyahu dat hij de verhuizing “met bezwaard hart en diep verdriet” had gedaan, volgens een verklaring van Netanyahu’s kantoor.

Deri was minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en vicepremier in de regering van Netanyahu.

Dit gebeurt op een moment dat Israëli’s voor de derde week op rij blijven protesteren tegen de regering van Netanyahu en de geplande hervormingen van het gerechtelijk apparaat. Meer dan 100.000 mensen protesteerden zaterdag in het centrum van Tel Aviv, volgens schattingen van de politie in Israëlische media. De politie zei dat duizenden mensen protesteerden in Jeruzalem en andere Israëlische steden.

Dit is de derde week dat tegenstanders van Netanyahu’s regering de straat op zijn gegaan om te protesteren, maar dit is de grootste opkomst tot nu toe.

Netanyahu’s minister van Justitie, Yariv Levin, kondigde eerder deze maand een reeks gerechtelijke hervormingen aan waardoor het parlement beslissingen van het Hooggerechtshof zou kunnen vernietigen en politici meer macht zouden krijgen om rechters te benoemen.

[colabot]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *