Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dinsdag dat de overeenkomst van Berlijn om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren “onvermijdelijk gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen Rusland en Duitsland, die al op een vrij dieptepunt staan”.

Peskov voegde eraan toe dat er momenteel geen “substantiële dialoog is met Duitsland of met andere landen van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)”.

Peskov sprak voordat Polen Duitsland dinsdag formeel om goedkeuring vroeg om enkele van zijn in Duitsland gemaakte Leopard 2-tanks over te brengen naar Oekraïne.

Later besloot de Duitse bondskanselier Olaf Schultz de tanks na “maanden van controverse” aan Oekraïne te leveren, aldus het tijdschrift Der Spiegel dinsdag, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde bronnen. Het tijdschrift voegde eraan toe dat het sturen van de tanks naar Oekraïne deel zou uitmaken van een grotere geallieerde inspanning.

Ondertussen legt de regering de laatste hand aan plannen om Amerikaanse Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen en zou volgens drie Amerikaanse functionarissen al deze week een aankondiging kunnen doen.

De aankondiging van de tanks zou deel kunnen uitmaken van een poging om een ​​diplomatieke impasse met Duitsland te doorbreken, dat vorige week een signaal aan de Verenigde Staten gaf dat het zijn Leopard-tanks niet naar Oekraïne zou sturen, tenzij de Verenigde Staten ook instemden met het sturen van M1 Abrams-tanks.

CNN nam dinsdagavond contact op met de Duitse regering voor commentaar, maar ontving geen reactie.

Ondertussen debatteert het Duitse parlement woensdagochtend nog over de controversiële kwestie van de mogelijke verscheping van Leopard-tanks naar Oekraïne.

Eerder vertelde een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie aan CNN dat het Duitse leger 320 Leopard 2-tanks heeft.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *