Londen, Verenigd Koninkrijk (CNN) — Het Verenigd Koninkrijk heeft erkend dat honderden migrantenkinderen vermist zijn sinds de regering begon met het opvangen van minderjarigen in hotels als gevolg van de druk op het opvangsysteem voor asielzoekers in het land.

De Britse minister van Immigratie Robert Jenrick vertelde parlementsleden dat sinds juli 2021 bijna 200 kinderen vermist zijn, als onderdeel van oproepen tot een dringend onderzoek.

“Van de 4.600 niet-begeleide kinderen die vanaf juli 2021 in hotels werden ondergebracht, waren er 440 gevallen van vernieling en worden er nog 200 kinderen vermist”, aldus de minister.

Jenrick gaf de schuld aan een toename van het aantal migrantenboten dat het Kanaal overstak naar het VK, waardoor de regering “geen alternatief” had voor het gebruik van “gespecialiseerde hotels” om minderjarigen vanaf de gespecificeerde datum te huisvesten.

Hoewel hotelcontracten werden gezien als een tijdelijke oplossing, zijn er sinds oktober vier operationeel, met meer dan 200 kamers voor migrantenkinderen, volgens een rapport van de onafhankelijke senior onderzoeker voor Borders and Immigration.

Volgens gegevens van de overheid zijn ongeveer 13 van de 200 vermiste kinderen jonger dan 16 jaar, en één is een meisje. De meeste vermisten (88%) zijn Albanezen en de overige 12% komen uit Afghanistan, Egypte, India, Vietnam, Pakistan en Turkije.

Hoewel de regering niet de bevoegdheid heeft om niet-begeleide minderjarigen vast te houden waarvan wordt aangenomen dat ze vrij zijn om hotels te verlaten, verdedigde Jenrick de beschermingspraktijken van het ministerie van Binnenlandse Zaken door te zeggen dat er gegevens worden bijgehouden en gecontroleerd van kinderen die vertrekken en terugkeren naar hotels.

“Als een kind vermist raakt, wordt er samen met de politie en de relevante lokale autoriteiten een protocol voor vermiste personen van meerdere instanties opgesteld om hun verblijfplaats te bepalen en hun veiligheid te waarborgen”, zei Jenrick tegen het parlement. “Veel van degenen die verdwenen zijn, worden opgespoord en gelokaliseerd”, voegde hij eraan toe.

In een verklaring aan CNN zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken: “Het welzijn van kinderen is een absolute prioriteit. Er zijn sterke waarborgen om ervoor te zorgen dat alle kinderen en minderjarigen in de zorg veilig zijn en de grootst mogelijke ondersteuning krijgen.”

De schaduwminister van Binnenlandse Zaken, Yvette Cooper, gaf in haar antwoord aan het parlement echter de schuld aan mensenhandelaars door te zeggen: “Kinderen worden letterlijk van plaatsen weggehaald, verdwijnen en worden nooit meer gevonden. Mensenhandelaars halen ze van de straat.”

Cooper zei dat “dringende en serieuze actie” nodig was om bendes uit te roeien om kinderen en jongeren te beschermen. We weten van de politie van Greater Manchester dat ze asielhotels en kindertehuizen hebben gewaarschuwd dat georganiseerde criminelen het doelwit zijn. En in dit geval is er een patroon dat de bendes weten waar ze de kinderen vandaan moeten halen, vooral omdat ze hierheen zijn verhandeld. Er is een crimineel netwerk bij betrokken. De regering slaagde er niet in hen tegen te houden.”

De oppositiepartij Labour, de Vluchtelingenraad en lokale autoriteiten roepen op tot een dringend onderzoek.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *