Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) — UNESCO heeft woensdag drie monumenten op de werelderfgoedlijst en de lijst van werelderfgoed in gevaar geplaatst: het historische centrum van de Oekraïense stad Odessa, de internationale tentoonstelling Rashid Karami in Libanon en de monumenten van het oude koninkrijk Sheba in het gouvernement Ma’rib (wie).

Het oprichtingsverdrag van UNESCO verplicht al haar leden, inclusief Rusland en Oekraïne, “geen enkele actie te ondernemen die direct of indirect gericht is op het schaden van hun erfgoed of het erfgoed van een ander land.”

Het historische centrum van Odessa, Oekraïne. , duidelijke tekstCredit: bergamont/iStockphoto/Getty Images

In een verklaring zei de directeur-generaal van UNESCO, Audrey Azoulay, dat ze hoopte dat de opname van Odessa op de lijst zou helpen beschermen tegen oorlog.

“Odessa is een vrije, kosmopolitische stad en een beroemde haven, en het heeft zijn sporen nagelaten in cinematografie, literatuur en kunst. Daarom werd hij onder de verhoogde bescherming van de internationale gemeenschap geplaatst’, beweerde Azoulay. Deze stad, die altijd heeft gezegevierd over rellen, van verdere vernietiging.”

De verklaring zei dat het besluit Oekraïne toegang zou geven tot “technische, financiële en internationale hulp” om het stadscentrum te beschermen en weer op te bouwen.

Het historische centrum van Odessa werd opgenomen tijdens de buitengewone zitting van het Werelderfgoedcomité in Parijs.

De bijeenkomst concentreerde zich op 3 kwetsbare sites:

• Historisch centrum van Odessa (Oekraïne)

• Internationale tentoonstelling Rachid Karami in Tripoli (Libanon)

Bezienswaardigheden van het oude koninkrijk Sheba in het gouvernement Marib (Jemen)

Tussen hen zijn twee Arabische oriëntatiepunten.. 3 oriëntatiepunten toegevoegd aan UNESCO's lijst van Werelderfgoed in gevaar
UNESCO heeft de bezienswaardigheden van het oude koninkrijk Sheba in het Jemenitische Marib-gouvernement opgenomen op de lijst van bedreigd werelderfgoed. , duidelijke tekstCredit: DeAgostini/Getty Images

Deze drie sites staan ​​nu ingeschreven op zowel de Werelderfgoedlijst als de Lijst van Werelderfgoed in gevaar.

In Jemen omvat de genoemde site 7 archeologische vindplaatsen die de architectonische, esthetische en technologische prestaties van het koninkrijk Saba laten zien vanaf het eerste millennium voor Christus tot de komst van de islam rond 630 na Christus.

De site is toegevoegd aan de lijst van “bedreigde” sites als gevolg van de bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd als gevolg van het aanhoudende conflict in Jemen.

In Libanon ontwierp de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer in 1962 de Rashid Karami International Exhibition in Tripoli, die ook werd opgenomen op de Lijst van Werelderfgoed en Werelderfgoed in gevaar.

Tussen hen zijn twee Arabische oriëntatiepunten.. 3 oriëntatiepunten toegevoegd aan UNESCO's lijst van Werelderfgoed in gevaar
Rashid Karami International Fair in Tripoli, Libanon., open_textCredit: afbeeldingBROKER/Shutterstock

Het hoofdgebouw van de tentoonstelling bestaat uit een tentoonstellingsruimte met gordijnen in de vorm van een boemerang.

In een persbericht bevestigde UNESCO dat het “in de categorie van grote werken valt die de moderne architectuur van de 20e eeuw in het Arabische Midden-Oosten vertegenwoordigen”.

De organisatie schreef de toevoeging aan de lijst van bedreigde monumenten ook toe aan “de alarmerende staat van bewaring, het gebrek aan financiering dat nodig is om het te onderhouden en de risico’s die inherent zijn aan voorstellen om het complex te ontwikkelen die de veiligheid ervan in gevaar kunnen brengen”.

Opgemerkt moet worden dat het renovatieproject van het verlaten pension Niemeyer, dat deel uitmaakt van de internationale tentoonstelling Rashid Karami, een van de zes winnende projecten was van de prestigieuze Aga Khan Award for Architecture, in de editie van 2022.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *