Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) – Dicht borstweefsel wordt in verband gebracht met een viervoudig verhoogd risico op borstkanker. Een nieuwe studie toont echter aan dat maar weinig vrouwen borstdichtheid als een belangrijke risicofactor beschouwen.

De studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, omvatte 1.858 vrouwen tussen 40 en 76 tussen 2019 en 2020 die meldden dat ze onlangs een mammogram hadden gehad, geen familiegeschiedenis van borstkanker hadden en van borstkanker hadden gehoord. borst dichtheid.

De vrouwen werd gevraagd om hun risico op borstdensiteit te vergelijken met vijf andere risicofactoren voor borstkanker: een eerstegraads familielid hebben met borstkanker, overgewicht of obesitas hebben, meer dan één alcoholische drank per dag consumeren, geen kinderen hebben of eerder een borstbiopsie heeft gehad. .

“Vergeleken met andere bekende risico’s op borstkanker, misschien beter bekend, zagen vrouwen borstdichtheid niet als een significante risicofactor”, zegt studieauteur Laura Pedler, een onderzoeker aan het Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice.

De auteurs meldden bijvoorbeeld dat dicht borstweefsel geassocieerd was met een 1,2 tot 4 keer verhoogd risico op borstkanker in vergelijking met een 2 keer verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker bij eerstegraads familieleden, maar 93% van de vrouwen zei dat ze had minder risico op borstdensiteitsfactor. .

Borstweefsel met een hoge dichtheid duidt op borsten die zijn samengesteld uit meer vezelig en glandulair weefsel dan vetweefsel. Dit is een normale bevinding en komt vaak voor bij ongeveer de helft van alle vrouwen die een mammogram laten maken.

De onderzoekers interviewden ook 61 deelnemers die hun borstdichtheid rapporteerden en werd gevraagd of ze geloofden dat dit bijdroeg aan hun ontwikkeling van borstkanker en hoe ze hun risico konden verminderen. Hoewel de meeste vrouwen terecht opmerkten dat borstdichtheid tumoren op mammogrammen kan maskeren, waren verschillende vrouwen van mening dat dit een risicofactor voor borstkanker zou kunnen zijn.

Bijna een derde van de vrouwen denkt dat ze niets kunnen doen om hun risico op borstkanker te verkleinen, hoewel er veel manieren zijn om het risico te verkleinen, waaronder het handhaven van een gezonde, actieve levensstijl en het verminderen van alcoholgebruik.

Borstweefsel met hoge dichtheid

Borstdichtheid verandert tijdens het leven van een vrouw en is over het algemeen groter bij vrouwen die jonger zijn, ondergewicht hebben, zwanger zijn, borstvoeding geven of hormoonvervangende therapie gebruiken.

Het risico op borstkanker neemt toe met de mate van borstdensiteit. Deskundigen weten echter niet precies waarom dit zo is.

“Een van de hypothesen was dat vrouwen met dichter borstweefsel ook steeds hogere niveaus van oestrogeen en oestrogeen hebben, wat ook bijdraagt ​​aan borstdichtheid,” zei Dr. Harold Burstein, een borst-oncoloog aan het Dana-Farber Cancer Institute die was niet betrokken in de studeerkamer. en het risico op borstkanker.”

“Een andere hypothese is dat er iets in de weefsels zelf zit dat ze dichter maakt en op de een of andere manier vatbaar maakt voor de ontwikkeling van borstkanker. We weten niet echt welke de observatie verklaart.”

Momenteel eisen 38 staten dat vrouwen na een mammogram schriftelijke informatie ontvangen over borstdichtheid en het risico op borstkanker. Studies hebben echter aangetoond dat veel vrouwen deze informatie dubbelzinnig vinden.

“Hoewel vrouwen meestal schriftelijk worden geïnformeerd wanneer ze een post-mammogramrapport ontvangen dat ze ‘vergrote borsten’ hebben,” zei Dr. Ruth Ortz, een borstoncoloog aan het Perlmutter Cancer Center van de New York University die niet betrokken was bij het onderzoek onderaan het rapport.

“Ik denk dat wat we uit deze studie hebben geleerd, is dat we niet alleen beter moeten werken aan openbaar onderwijs voor vrouwen, maar ook aan de algemene eerstelijnszorgverleners die deze vrouwen om mammogrammen vragen.”

Screening komt niet overeen met alle aanbevelingen.

De huidige screeningsrichtlijnen bevelen aan dat vrouwen met een gemiddeld risico op borstkanker jaarlijks of om de twee jaar worden gescreend tussen de leeftijd van 50 en 74 jaar, met de mogelijkheid om te beginnen op de leeftijd van 40 jaar.

Omdat wordt aangenomen dat vrouwen met dicht borstweefsel een hoger dan gemiddeld risico hebben op het ontwikkelen van kanker, merkten de auteurs van het onderzoek op dat vrouwen met dicht borstweefsel baat kunnen hebben bij een aanvullend onderzoek, zoals een borst-MRI of borst-echografie, wat kan helpen bij borstkanker. Het kan tumoren detecteren die niet op mammografie worden gedetecteerd.

De auteurs waarschuwden echter: “Aanvullende screening verhoogt niet alleen de detectiepercentages van kanker, maar kan ook leiden tot meer valse positieven en herhaalde screeningen.” Ze bevelen aan dat clinici hulpmiddelen voor risicobeoordeling gebruiken bij het bespreken van de afwegingen die gepaard gaan met aanvullende screening.

“Meestal is het een gesprek tussen de patiënt en het klinisch team, de radioloog. Het zal worden beïnvloed door de familiegeschiedenis van de patiënt, of er iets anders op het mammogram staat”, legt Boerstein uit.

Oratz gelooft dat “het belangrijk is dat iedereen, artsen, verpleegkundigen en vrouwen, begrijpt dat screening niet aan alle aanbevelingen voldoet. We kunnen niet slechts één algemene aanbeveling voor iedereen doen, omdat vrouwen verschillende niveaus van borstkankerrisico hebben.”

Het risico op borstkanker verminderen

Voor ongeveer een derde van de vrouwen met dicht borstweefsel is er niets dat u kunt doen om borstkanker te voorkomen, maar experts zeggen dat er enkele stappen zijn die u kunt nemen om uw risico op het ontwikkelen van borstkanker te verminderen.

Volgens dr. Puneet Singh, specialist in borstoncologie bij het MD Anderson Cancer Center die niet betrokken was bij het onderzoek, “houdt het handhaven van een actieve en gezonde levensstijl en het verminderen van alcoholconsumptie veel beïnvloedbare factoren aan. Borstvoeding kan ook het risico verminderen. Aan de andere kant verhoogt het gebruik van hormoonvervangende therapie het risico op borstkanker.

De onderzoekers voegden eraan toe dat er goedgekeurde medicijnen zijn, zoals tamoxifen, die kunnen worden gegeven aan mensen met een zeer hoog risico, wat de kans op het ontwikkelen van borstkanker met ongeveer de helft zou kunnen verminderen.

Uiteindelijk zeiden borstkankerartsen dat naast een goede screening, het kennen van uw risicofactoren en het pleiten voor uzelf krachtige hulpmiddelen kunnen zijn voor de preventie en detectie van borstkanker.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *